Rondje Amstelveense Poel

In het Amsterdamse Bos, net ten zuiden van de A9, ligt de Amstelveense Poel. Wanneer je niet zoveel tijd hebt, maar toch even naar buiten wilt, is dit een prima meer om omheen te lopen.

  • Route: Rondwandeling Amstelveense Poel (niet gemarkeerd)
  • Afstand: ca 4 km
  • Startpunt: Parkeerplaats “het Oude dorp” (Laan Nieuwer Amstel), (bus: halte Dorpsstraat, loop dan richting garage Van Poelgeest en ga de eerste weg links, dit is de Laan Nieuwer Amstel)
  • Horeca: In het Oude Dorp van Amstelveen, halverwege (iets van de route af) restaurant Silversant
  • Gelopen op: Diverse malen

Deze wandeling is voor mij altijd een verborgen pareltje in het Amsterdamse bos. Zelf loop ik ‘m het liefst ’s morgens vroeg. Het is dan nog niet zo druk en de mensen die er zijn, lopen er, net als ik, met de intentie om van dit stukje natuur te genieten. Ik vind de wandeling zelf het mooist in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat en in de winter als het gevroren of gesneeuwd heeft.

Amstelveense Poel richting Urbanuskerk

Je loopt de parkeerplaats “Het oude Dorp” aan de achterkant af. Je gaat dan naar rechts en meteen daarna naar links, het fietspad op. Dit loopt richting het Raadhuis en eindigt op de parkeerplaats van het Raadhuis. Je gaat weer naar links en aan het eind van de weg naar rechts (je loopt nu langs de Laan Nieuwer Amstel. Afsnijden kan door het plein voor het Raadhuis schuin over te steken). Zodra je aan je rechterhand een onverhard pad ziet, ga je dat op. Aan je linkerhand loop je nog voorbij een parkeerplaats, daarna aan je rechterhand de Poel. Dit pad loop je uit tot de eerste mogelijkheid om naar rechts te gaan (je bent dan de hele Poel langsgelopen in de lengterichting). Onderweg passeer je diverse bruggetjes).

Ga het pad naar rechts op. De Poel blijft aan je rechterhand, maar je loopt er nu iets verder vandaan. Hier zie je prachtige rietkragen en (afhankelijk van het jaargetijde) veel verschillende bloemsoorten. Als het net geregend heeft, kan het pad wel modderig zijn. Ook nu passeer je weer een aantal bruggen. Je loopt de Poel min of meer voorbij en aan de linkerkant zie je aan de overkant van het water de Urbanuskerk (Bovenkerk) liggen. Je bent dan bijna aan het eind van het pad.

De route gaat hier rechts, maar mocht je behoefte hebben aan een kleine pauze, dan kun je naar links. Aan het eind van dat pad, vind je schuin links aan de overkant van de weg Silversant.

Wanneer je naar rechts gaat, passeer je aan het eind van dat pad een huisje. Je loopt hier een klein stukje over het verharde fietspad. Waar dit afbuigt, ga je rechtdoor het onverharde pad op. Je loopt nu weer richting de Poel. Het enige wat je nu hoeft te doen, is dit pad volgen en de zijpaden naar links negeren.

 

Vlak na een bruggetje loop je een dijkje op en komt op het fietspad. Hier ga je naar rechts. Je volgt het fietspad tot het einde. Aan je linkerhand zie je kort voor het eind een zijpad richting de Japanse bloesemtuin. In maart (als de kersenbomen bloeien) en in mei (bloeiende rodondendrons) is het de moeite waard om een uitstapje hiernaartoe te maken.

Aan het eind van het fietspad ga je rechtsaf de brug over. Hier nog even een prachtig uitzicht op de Poel en de Urbanuskerk. Het laatste stukje van de wandeling vind ik eigenlijk het minst leuk. Rechts nog wel mooi riet met bloemen, maar je loopt op de stoep langs het fietspad. Vlak na het fietspad naar rechts (ja, het begin van de wandeling), links de parkeerplaats op. Wie nog even wil uitpuffen in het Oude Dorp gaat hier rechtdoor en steekt de weg over.

Rijp langs de Poel

Tip: Festivals op “Het land van Bosse”/ het “Radarterrein” (volgens mij hetzelfde grasveld) in het Amsterdamse bos zijn goed hoorbaar langs de Amstelveense Poel. In de zomer is het dus aan te raden om de Boskalender in de gaten te houden wanneer je liever wandelt zonder gedreun van muziek op de achtergrond (zoals ik ;-)).

Plaats een reactie