Duinen bij Bergen aan Zee

Wie zich in Noord Holland een beetje in de heuvels wil wanen, mag deze wandeling niet missen. Geen pittige klimmetjes, maar wel een mooi glooiend bos- en duinlandschap. In ieder jaargetijde mooi, maar extra mooi als de heide bloeit (augustus).

  • Route: Rondwandeling bij Bergen Extra informatie over de wandeling
  • Afstand: 12-16 km, afhankelijk van of je het strand op wilt
  • Startpunt:  Parkeerplaats Bergen, ingang Uilenvangersweg, bij begin Zeeweg, nabij rotonde ‘De Franschman’, tegenover het standbeeld van Gorter (ook andere startpunten mogelijk)
  • Bereikbaarheid: Per auto
  • Markering (behalve het stuk richting strand): oranje driehoek
  • Bijzonderheden: Je hebt een kaartje nodig voor het duinreservaat
  • Horeca: Pizza en pannenkoekenrestaurant Duinvermaak (na ca 3,5 km) en horeca in Bergen aan Zee als je kiest voor de strandvariant
  • Datum gelopen: 27 augustus 2017

Al bij het zoeken van de parkeerplaats ging het deze keer mis. De navigatie hadden we ingesteld op “Zeeweg”, daar ligt de parkeerplaats aan. Maar vanaf de weg is de ingang niet aangegeven. We reden de parkeerplaats dus voorbij. Dit is gemakkelijk te voorkomen. Na de rotonde, die je driekwart rond gaat, kom je vrij snel na elkaar twee borden “Noord-Hollands Duinreservaat” tegen. Bij het tweede bord is de parkeerplaats.

Nadat wij ook op de parkeerplaats terecht waren gekomen, begonnen we vol goede moed aan de wandeling. Er is ook hier weer een puntje van aandacht. Onze route wordt gemarkeerd door een oranje driehoek. In het gebied is echter ook een knooppuntenroute. Die wordt gemarkeerd door een oranje pijl. Wanneer je die volgt, loop je het duingebied uit. De routes lopen een km of twee gelijk op, daarna gaat onze wandeling rechtdoor en de knooppuntenvariant rechtsaf.

De heide stond wel in bloei, maar we hadden eigenlijk een week eerder moeten komen. Toch was de paarse gloed nog prachtig!

Heideveld bij Bergen

Voor ons kwam de horecastop qua vermoeidheid eigenlijk net te snel (voor de lunch was het precies goed). We hebben genoten van een heerlijke pannenkoek (je kunt de wandeling ook vanaf hier starten). Daarna liet de markering ons even in de steek. Wanneer je vanaf de parkeerplaats het gebied weer inloopt, wijst de oranje pijl naar rechts. Je komt dan uit bij een weg. Hier is niets aangegeven, maar je moet gewoon rechtdoor de klinkerweg oplopen. Daar gaat de markering weer verder (wij zijn hier drie keer heen en weer gelopen ;-)).

Dit stuk is qua gebied prachtig, maar het is jammer dat je hier een stuk over het fietspad loopt. Betekent toch even extra opletten, zeker op een mooie zondag! Bij een (dacht ik) hoogspanningshuisje gingen we weer lekker onverhard. Hier liepen we ook een stukje op het Kustpad maar blijkbaar had die route niet zoveel indruk gemaakt, want ik herkende het niet (terwijl we die etappe in juli gelopen hebben, wel de andere kant op volgens mij).

Hoogtepuntje van de wandeling: de schaapskudde. Die is er vast niet altijd, maar wij liepen er nu zomaar in!

Na zo’n km of 8 staat er op de routepaaltjes “parkeerplaats Verspeijcklaan” aangegeven. Waar de route hier linksaf gaat, kun je een uitstapje maken en rechtdoor lopen richting Bergen aan Zee. Vlak na het “Zeehuis” kun je rechts het strand op (volg de markering van het Groot Frieslandpad). Ga je op het strand links, dan loop je richting het centrum van Bergen aan Zee.  Terug kun je over het strand of bovenlangs. Dit ommetje maakt de wandeling zo’n 4 km langer.

Het laatste stukje loopt voor een groot deel door het bos, met nog wat heide ter afwisseling. Een prachtige wandeling!

 

Plaats een reactie